Perhatian

Kunjungi EkELEH.com......

'Apek' Yang Ingin Lingkupkan Bahasa Melayu

>> 12 November 2011

2 komen:

Anonymous Saturday, November 12, 2011 3:41:00 PM  

Woi Apek...
Lu mau BI kalu hantar la lu punya anak ke Internasional School atau lu antar la ke Singapura School. Semua mau hantam BM, Lu tau Melayu di Thailand pun kena guna nama Siam dan Cina Indonesia pun guna nama Indonesia....Sini Malaysia sangat ok Ma...Lu tau ini bahasa Melayu mesti kasi daulat sbg JAMINAN melayu-cina-india Tada gaduh.Kalu suma mau hantam melayu punya.....lu rasa ini bagus ka....

ikut la gomen sudah kata...ini sesuai untuk majoriti rakyat malaysia...

Sendiri fikir
,,,,aman....

Anonymous Saturday, November 12, 2011 10:26:00 PM  

Yang menjadi masalah sekarang ialah kerajaan tidak tegas meneruskan agenda pembangunan dan memajukan bahasa sendiri(bahasa kebangsaan). Kerajaan masih lagi memberi kelonggaran dalam pemilihan bahasa pengantar bagi perojek PPSMI. Sepatutnya mulai tahun depan semua mata pelajaran mestilah di ajar dalam bahasa Melayu. Semua rakyat Malaysia mesti berbangga dengan bahasa Melayu dan seterusnya sama2 kita tabalkan sebagai perojek emas Negara.
Siapa lagi yg bolih nobatkan Bahasa Melayu pada satu mercu yg gah dimata dunia selain daripada kita.
TPM sendiri masih ingat akan peristiwa Keranda 153,tetapi kenapa sekarang dia menjadi pengkhianat pada agenda itu.
Org2 Jepun,Korea,German dan Russia bangun seebagai bangsa yg maju dengan menggunakan bahasa ibundanya. Kenapa kita tak bolih?
Ekonomi kita jatuh sehingga hampir setaraf dgn Laos,Kemboja dan Burma,sedangkan kita dari negara yg dikatakan kaya dgn hasil buminya.
Rasuah, kronisma,ketirisan dll yang memundurkan kita dimata dunia,bukannya kerana kita tak pandai berbahasa Inggeris.
Bahasa Melayu adalah diantara 10 bahasa yg paling ramai penggunanya di dunia ini. tapi,kenapa ada anak bangsanya yg tak merasa megah utk membangunkan Bahasa Melayu ini.
Saya tak kekok mendengar ahli2 parlimen kita yg tak pandai berbahasa Inggeris tapi saya merasa janggal bila ada nya menteri dan timbalan menteri yg tak cekap berbahasa Melayu selepas 54 tahun merdeka.

  © Autumn Leaves

Kembali Atas