Perhatian

Kunjungi EkELEH.com......

Gelang, Terkangkang AC Mizal Dijawab AididMua'dib

>> 15 November 2010

6 komen:

1 Monday, November 15, 2010 8:21:00 AM  

Habis nak tipu siapa lagi? Kalau bukan bangsa sendiri yang terlalu taksub dengan orang yang popular dan ada gelaran kebesaran. Padan muka.. aku, dah tua nak mampus masih ada yang kena tipu..

Anonymous Monday, November 15, 2010 11:46:00 AM  

Larangan memakai gelang tangan walaupun untuk tujuan kesihatan, telah ditegaskan oleh Rasullulah s.a.w .: Hadis Imran bin Hussein r.a., bahawasanya Rasullulah s.a.w. telah melihat pergelangan tangan seorang lelaki yang memakai gelang yang diperbuat daripada tembaga, maka baginda bertanya kepada lelaki berkenaan.

"Apakah bendanya ini"?Lelaki itu berkata,"Ia adalah gelang perubatan". Rasullulalah bersabda,"Sesungguhnya benda itu tidak memberi apa-apa(faedah wlpun utk tujuan perubatan),buangkan benda itu drp. diri anda, jika sekiranya anda mati dan benda itu ada pada diri anda, maka anda tidak akan berjaya (selamat) untuk selama-lamanya." Hadis Sahih yg ke-19,885 Riwayat Imam Ahmad.

mari kita ikuti pandangan Ustaz Zaharudin dalam blognya.
http://www.zaharuddin.net/
Lelaki Haram Bergelang Tangan

Anonymous Monday, November 15, 2010 11:47:00 AM  

Lelaki Haram Bergelang Tangan

Kejahilan dan kedangkalan utk tidak mendalami ilmu agama boleh menyebabkan seseorang itu terikiut-ikut dengan tindakan, penerampilan cara hidup orang kafir.

Musuh Islam merancang termasuk dalam bidang perubatan agar orang Islam terjebak untuk menerima cara yang diperkenalkan. Sebagai contoh mereka menciptakan alat bagi mengurangkan tekanan darah dalam bentuk gelang tangan, bagi orang Islam yang tipis imannya akan menerimanya sebagai satu kaedah perubatan terkini.

Hakikatnya banyak cara lain yang boelh di gunakan, tetapi kerana memakai gelang itu adalah dilarang untuk dipakai oleh lelaki Muslim, maka itulah cara terbaik diperkenalkan oleh musuh agar Muslim dilaknat oleh Allah s.w.t.,apabila dilaknat mereka tidak akan menjadi umat yang kuat untuk menghadapi kemaraan musuh mereka.

Anonymous Monday, November 15, 2010 11:48:00 AM  

Pemakaian gelang pada hari ini, melibatkan ustaz2,pegawai2 kerajaan, menteri2 bahkan perdana menteri sekali pun...sesungguhnya mereka semua telah tertipu dengan perancangan musuh yang mahu menghancurkan pegangan akidah umat Islam.

Di Malaysia trend ini bermula di mana gelang hitam diberikan sebagai hadiah orang yang baru balik dari Mekah.Sekarang ini dibenarkan oleh Tabung Haji kepada jemaah haji apabila berada di Tanah Suci supaya faktor mudah di kenali atau sebarang kes hilang , kemalangan dsb.

Jenis-jenis gelang yang di haramkan bagi lelaki:-
1) Gelang Kayu koka
2) Gelang Kristal
3) Gelang Tasbih
4) Gelang Getah plastik
5) Gelang Besi magnet
6) Gelang Besi Tabung Haji (apabila berada di Malaysia)

Jenis2 gelang yang diharuskan:-
1) Gelang pesakit semasa berada di hospital (di tanda nama pesakit dan wad)
2) Gelang pesalah/penjenayah (dipakai oleh penjenayah yg telah di tangkap polis)
3) Gelang kaki bagi pesakit gila/jiwa.

Sekiranya ada yang hendak pakai sangat, maka dia hendaklah berusaha menjadi salah satu daripada 3 golongan ini.

wallhualam.

Ustaz Zainuddin Hashim

Anonymous Monday, November 15, 2010 11:49:00 AM  

Kesimpulannya bila benda tu haram.
maka ianya haram diguna,dan haram dijual-beli.
Banyak lagi benda lain yang boleh di niagakan selain dari benda khurafat tu.

Ada juga pendapat yang mengatakan ianya dibolehkan jika si pemakai tidak berniat untuk berfesyen hanya untuk tujuan kesihatan.Persoalannya tidakkan ada cara lain selain dari gelang itu untuk berubat.Orang yang pakai tu pula maana ada sakit,kononnya untuk kuatkan otot saja.Dan kebanyakan orang yang pakai gelang tu memang untuk berfesyen ,kalau tak kenapa dibuat dengan pelbagai bentuk dan warna.

Banyak yang tak kena dengan gelang bermagnet ni

1)Kenapa mesti gelang,takbolehkan buat tali jam dsb.

2)Jika benar sekalipun gelang ini boleh memberi kesihatan kepada pemakai,ia tetap haram sebagaimana dalam hadis diatas.Gelang adalah perhiasan wanita.bukan untuk lelaki.

3)Sesiapa yang berterusan membuat perkara yang dibenci oleh Rasulullah dan diharamkan oleh Allah,maka pastinya dia jauh dari rahmat Allah.Kita bimbang gelang bermagnet ini adalah salah satu cara musuh Islam untuk menjerat ummat islam dalam melakukan dosa.

ek-ele.co.cc Monday, November 15, 2010 12:04:00 PM  

Terima kasih kepada pengomen-pengomen semua, info yang amat menarik untuk dikongsikan...

  © Autumn Leaves

Kembali Atas