Perhatian

Kunjungi EkELEH.com......

Matinya Aminulrashid, Cekapnya Polis Kita

>> 27 April 2010

23 komen:

KaiZeN SHiNoBi Tuesday, April 27, 2010 4:27:00 PM  

sis: kengkadang pengorbanan seseorang itu perlu untuk public interest, kalau sejuta orang jadi seperti budak ni, memang huru-hara la dunia..

satu daripada maxims of islamic laws iaitu, al umur bil maqasidiha, matters is determined according to attention. semua perkara ditentukan dengan niat bersesuaian dengan hadith daripada umar, innamal a'malu~ binniyat.

dan satu daripada secondary source of islamic law iaitu maslahah mursalah bermaksud, consideration of public interest, iaitu kita mesti pilih keselamatan orang awam.

bagi sy, kalau dah xde lesen, jangan lah bawak kenderaan,boleh jadi budak ini berbahaya.

siapa tahu? bukan sy nak sokong tindakan pihak polis, cuba kita broaden our mind, diorang memikul tanggungjawab besar..

just think about it.

dojo klasik kaizen
http://kai2en.blogspot.com

ardinihumaira Tuesday, April 27, 2010 4:40:00 PM  

AL-Fatihah...

rasa memang tak patut ditembak mati.. sepatutnya kejar je dulu. tak sah pon dia tu penjenayah. kejam polis sekarang..


Ben Ashaari Hampir Mengatasi Ranking Alexa Red Mummy

zulaikha Tuesday, April 27, 2010 4:41:00 PM  

kesian anak kecik ni.. muka baik je.. semoga kau tenang disana dik~

alfatihah...

Anonymous Tuesday, April 27, 2010 5:06:00 PM  

salam..

yup kesian..dan sungguh terajis.. budak baru 15 tahun, kalau mencuri blh la lagi kalau nk label penjenayah tu rasenye blum ke tahap tu..

polis plk, kesalahan yang macam mane sampai nk kene tembak mati.. nampaknye polis kite skang suka ikut jalan mudah.. tengok kes budak kene tendang naik moto tu..samapi skang lumpuh seumur hidup... jgn salah gunakan kuasa anda wahai polis malaysia.. kalu budak tu salah, kenape polis x kejar n cekup..barula polis jadi cekap dan buat kerja yg berhemah...
kite rakyat malasia bukan duduk di negara palastin bom sane tembak sini... bukak mate jadi cacat...

kak zaa Tuesday, April 27, 2010 6:27:00 PM  

bg saya ...nak tembak pun takkan terus tembak ke kepala..itu mmg mau ditembak mati...

polis ni pun kengkadang tu bnyk selindung nya....terus tembak tak tentu hala...tanpa usul selidik..

al fatihah utk arwah..
ia sebaya dgn anak akak..akak duduki PMR tahun ini...

Anonymous Wednesday, April 28, 2010 12:44:00 AM  

nak salahkn sape skg ni...if saya ada anak pn xkan sampai pukul 2pagi kot kluar bersembang...klau jdi mak n akak pn xkan la bg adik y xde lesen bawak kreta...xkan xsadar kreta dh ilang...nk salah kn polis kita pn xtau pe yang jd..nak salahkan kawan yang lari, dierg pun nak lpaskan diri dari polis..boleh buat cita macam2.. budak sekarang xboleh tengok dari muka...kalau mak bapak cakap dieorang tau sape anak die sebenarnya, cnfm liar..

Anonymous Wednesday, April 28, 2010 12:39:00 PM  

kepada anonymous kat atas nie..ko leh la ckp sbb tak kene btg idung sendiri...
polis hnya boleh lepaskan tembakan kalo nyawa dorng terancam..ngan tayar yg pancit boleh ker dia rempuh polis..
kene kat btg idung ko sendiri baru ko tau...
lu pikir ar sendiri!!!!

Aimi Wednesday, April 28, 2010 3:04:00 PM  

Ler aku pon selalu keluar malam2 buta pegi rumah member tapi aku ada lesen la. Kete tu bapak aku punya. Setiap kali keluar aku x cakap dgn bapak aku pon. Aku ni jahat ke? Bodoh punya statement. So, siapa2 kat dunia ni keluar malam2 bawak kete tak ada lesen dan ada parang kat dalam kete perlu dituduh sebagai penyamun. Wah hebatnya, sekolah mana kau?

Anonymous Wednesday, April 28, 2010 3:47:00 PM  

salah ke kua 2 pagi tgk epl? lagi2 chealsea mng besar malam tu

apa lagi saman je polis 10 juta

Anonymous Wednesday, April 28, 2010 8:16:00 PM  

mengikut laporan polis kawan die, die pergi jumpa mmber motor rosak... xde plak ckp tgk bola...n stau aku la y de dh pki kete brpuluh thun ni, kete pancit bleh grak lgi ehh...xkan xde sbb die kne kejar ngn mat motor..plik gk kn

Anonymous Monday, May 03, 2010 9:58:00 PM  

jgn wat sbrg spekulasi jikalau anda tak tau prkara yg sebenar.. bkn sy nak menyebelahi polis tp mana peranan ibu bp arwah semasa dia kluar mlm tu.. jikalau ibubpnya memberi prhatian lebih pdnya.. smestinya prkara ini x berlaku..

Anonymous Wednesday, May 05, 2010 1:49:00 AM  

Anonymous

lu jgn nk pusing ayat..
xpayah kire slh sape..
p'soalan nye skanag,PATUT KE DIA KENE TEMBAK??
tuh je yg pntg..
xpayah nk pusing slh mak bpk dia ke bg kuar mlm ke pe..
kalo jd kt ank lu,lu pk la sndiri..
jgn pusing o cite byk..
p'soalan nye 1 n cukup utk kita jwb 1..

cheers~

Anonymous Wednesday, May 05, 2010 1:54:00 AM  

ni lg sorg bodoh..
kete tuh tgh b'grk,mmg la tayar pancit pn bleh b'grk..
bkn kne tembak 4" tayar..
lu skola mne bai??
cakap pkai OTAK bro..

statement polis mmg la laen..
lu pnah wt statement kt balai??
dh sah" la bdk tuh kne pressure ngan polis..
psl tuh statement dia lain ngan statement media dia..
UNTA pnya org..
nk komen,pkai otak..

Anonymous Thursday, May 06, 2010 12:51:00 AM  

apepon sape yg tembak tu jawab la kat akhirat nanti....orang x bersalah suka suki jer tembak...ape daa...mane perlindungan org awam cmnie?????

Anonymous Friday, May 07, 2010 12:32:00 PM  

SYE BUKAN NK SALAHKAN POLIS..TP SEMUA OWG TAHU..POLIS DI AJAR MENEMBAK... N MEREKA TAHU MANA TEMPAT YG BOLEH BAWA MAUT DAN MANA TIDAK..KALO DAH KAT KEPALA...SAH2 LAH MATI.... BG POLIS YG MENEMBAK..KALO RASA KORANG DAH TERSALAH LANGKAH..MGAKU LBH BAIK.... BIAR AZAB SEKRG..JGN AZAB KEMUDIAN...

Anonymous Saturday, May 08, 2010 2:33:00 PM  

sapew yg x kene 2 boley la ckp... da kena kt kO..bru la nk slhkan polis... setahu aku polis tembak 3 kali kn kt tayar kete 2?? x kn ley gerak agy..lau ley gerak pon..lju sngt kew smpai polis 2 x ley nk gerak.. tggu jew kt c2 biar kne langgar?? tbe2 jew kuar kn pistol lk.. bodohla nmenyer.. lgi stu... aku masih x pecaye yg bdk 2 undur keta..ko x nmpk kew?? tayar bdk 2 msok longkang..da mmg x ley kuar?? temberang la polis lau ckp arwah nk reverse keta.. aku x slhkn sume pihak polis..lau x de polis mstyla negare kite nie hancuSS..aku cume slahkn polis yg berkaitan dgn kes nie jewk.. pade polis2 tersebut..korang x yh lah nk temberang..reka2 cite.. mngaku jewlah lau mmg kowang yg slh.. x yh nk burOk2 kn arwah.. haty mak bapak mne yg x sdey ble ank yg maty mcm 2..lps 2 kne label sbg penjenayah?? sdah2 la..
al fatihah wat arwah aminuL.. semoga adik tenang di sane..

Anonymous Monday, May 10, 2010 7:26:00 AM  

http://malaysiasensasi.blogspot.com/2010/05/kisah-sebenar-kejadian-adik.html

Saya xperlu komen spt teman2, ckup kalau teman2 tonton video saksi (kawan aminulrashid yg ade skali dlm kereta)

Semoga polis (anjing) Malaysia ini dibalas dgn adil di akhirat kelak, dan Allah itu Maha Adil. Bersedia lah kamu.

rakyat Monday, May 10, 2010 11:24:00 PM  

Mengikut petikan 'pengakuan', tembakan dilepaskan slps arwah tidak berhenti wlaupun diberi amaran. Setelah jauh dikejarpun masih belum mahu berhenti...

Patutkah anggota polis fikir.."kita biar dia lari dulu..nanti kita cari kemudian."?

Apa pandangan org jika dalam satu situasi, sebuah kereta polis sedang mengejar kereta yang dipandu dlm keadaan mencurigakan..kemudian setelah diberi amaran dan tembakan dilepaskan, kereta tersebut masih belum mahu berhenti..polis kemudian lepaskan kereta tu pergi menyelinap masuk ke kawasan perumahan/menuju ke pusat bandar?

Kita tak tahu dari arah mana tembakan dilepaskan, tembakan mungkin dilepaskan dari arah blkg..polis mungkin mensasarkan bahagian bahu pemandu kereta, polis juga tak sangka budak kecik pendek yang memandu kereta. Dalam pukul 2 pagi, dalam keadaan agak samar2 bolehkah umur dan ketinggian seseorang pemandu kereta boleh diketahui jika dilihat dari arah belakang?

Kita juga tidak tahu sama ada kereta yang digunakan ber'tinted' atau tidak?

Apakah nasib si penunggang motosikal yang terbabas?
Arwah tidak bersalah menyebabkan si penunggang terbabas? Si penunggang patut reda dia terbabas, dan bersyukur dia tidak dilanggar mati malam itu? Tidak perlu buat laporan kerana simpati/ rasa bersalah yang tidak perlu?

Adakah kakak arwah sedar dia dapat elak semua ni terjadi jika dia mendidik adiknya dengan betul.?
Mungkin sampai skrg pun dia masih belum sedar dan masih meletakkan kesalahan di bahu org lain.

Hanya org yang berada di situ tahu apa yang terjadi..

Anonymous Tuesday, May 11, 2010 9:04:00 PM  

masalah kat sini adalah "KNAPE AMINULRASHID MATI DITEMBAK??". memang la salah mak bapak die x jage anak die tp adakah wajar anaknye ditembak kerana melarikan diri dari polis?? ape perasaan anda kalau bende ni terjadi pada diri anda??
polis hanya dibenarkan untuk melepaskan tembakan kalau nyawa mereka terancam.. tp kalau setakat budak tu xnak berenti memang xwajar untuk melepaskan tembakan sbb xkan polis xdapat nak kejar budak berumur 15 tahun yang agaknye baru 2 tahun je blaja memandu.. bukan ke polis diberi latihan untuk mengejar penjenayah dan kereta polis pun bukannye cikai sangat nak belumbe ngan budak tu.. xtau la kalau kereta polis xpegi servis.. duit peruntukan untuk polis pegi mane?? buang mase je naikan gaji polis kalau polis xmampu servis kreta.. polis sepatutnye melepaskan tembakan pada kreta yang die dah betol2 pasti kreta penjenayah.. bukan sebarang tembak je walaupun melarikan diri.. so, kpada polis2 kat luar tu, pasni sebelum tembak pikir2 kan la.. kite tau yang polis banyak berkorban untuk masyarakat.. tp masyarakat pun banyak berkorban untuk polis.. kalau kiteorang xbayar cukai jangan harap la polis nak makan.. polis memang melindungi masyarakat tapi kene la ingat kiteorang ni la yang bertungkus lumus bekerja untuk bagi pendapatan kat negara.. jangan ingat jadi polis tu dah besar sangat.. malaysia ni negara yang ade undang2, bukan negara polis..

Anonymous Tuesday, May 11, 2010 10:19:00 PM  

polis tugasnya untuk menjaga keamanan negara..bukan menghuru harakan negara..anda boleh berkata apa sahaja kerana kejadian itu tdk kene pada diri anda atau mane2 ahli keluarga anda..die hanya seorang budak yg bersalah membawa kereta tanpa lesen..mungkin die lari kerana takut disaman..tp polis yg menembak tanpa diancam tu kepale dah senget ke atau mase di akademi polis dulu blajar xhabis??hmm..tawla baru dapat pistol tp jgn r praktis kat orang awam mcm tu..anda salah guna kuasa yg diberi..akhrnya meragut nyawa yg xberdosa..negara kita ada undang2..sebelum anda melepaskan tembakan anda bukan taw pun ade ke tak parang dalam keta tu..tu pun if benda tu btol2 wujud..sbb bg sy tu semue helah..
xpe..sekiranya anda menang di mahkamah dunia, kita ade mahkamah akhirat yg sedang menunggu dan punishment die bkn gantung sampai mati tp neraka yg kekal abadi..kami pelajar undang2 menkaji kes tersebut dan masuk exam n sorang pun xsokong anjing2 kerajaan ni..sbb dah bnyk bnda plek anda semue buat n selamat memburukkan lg imej polis tu sendiri..exercise your right la bro..

sukajam Wednesday, May 12, 2010 3:29:00 PM  

Apa-apa pun, tahniah kepada polis sebab berjaya memberi pengajaran kepada remaja yg lain..
1. Jgn nak keluar tgh2 mlm.. esok nak sekolah..
2. Jgn lwn polis.. polis suruh berenti, berenti je la.. apa takut kalau x salah..
3. Nak bawak keta, sila ambik lesen dulu..

Kepada mak bapak remaja:
1. Pantau anak2 tgh2 mlm pi mana..
2. Jgn bagi bwk keta kalau xdak lesen..
3. Jgn izinkan anak kuar tgh2 mlm
4. Sama2 solat jemaah & mengaji dgn anak2 di umah
5. Anak2 bwk2 la pi surau solat berjemaah.. jgn suruh merempit tgh2 mlm..

Anonymous Tuesday, October 05, 2010 3:42:00 PM  

sokong2.. mak bapak yg salah.. selalu manjakan dan menangkan anak2 sejak kecik.. dah jadi camnie.. nak salahkan orang lain plaks..

Anonymous Tuesday, October 26, 2010 12:12:00 PM  

BAGUS SEMOGA DAPAT BERI PENGAJARAN UNTUK MENDIDIK ANAK2

  © Autumn Leaves

Kembali Atas